Αξιοθέατα και περιοχές για να επισκεφτείτε

Σε κοντινές αποστάσεις από το Κτήμα Πολυζωγόπουλου βρίσκονται αξιοθέατα και περιοχές που αξίζει να επισκεφτείτε όπως το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, το Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας, το Φράγμα του Πηνειού, το Βουνό Ερύμανθος, το Δρυοδάσος της Φολόης και το Πεζοπορικό Μονοπάτι "Κάκαβος".

Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία της Ελλάδας και εκθέτει τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Στεγάζει ευρήματα από την Άλτη, το χώρο της Ολυμπίας, αντικείμενα που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους, ακόμη μέχρι και τον 6ο-7ο αιώνα μ.Χ.

Από το σύνολο των, ανεκτίμητης αξίας, εκθεμάτων σημαντικότερη είναι η έκθεση των γλυπτών, για την οποία είναι κυρίως γνωστό το μουσείο, καθώς και η συλλογή χάλκινων αντικειμένων, που είναι η πλουσιότερη στον κόσμο και απαρτίζεται από όπλα, ειδώλια και άλλα αντικείμενα, ενώ ιδιαίτερα σημαντικά είναι και τα ευρήματα της μεγάλης πηλοπλαστικής.

Κεντρικό έκθεμα είναι ο Ερμής του Πραξιτέλους, τα αετώματα του ναού του Δία, η Νίκη του Μενδαίου Παιωνίου και το κύπελλο που ανήκε στο Φειδία.

Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας

Η Αρχαία Ήλις, πρωτεύουσα του κράτους των Ηλείων, ήταν μόνιμη διοργανώτρια πόλη των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων για περισσότερο από χίλια χρόνια. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης βρίσκονται αρκετά κοντά στην Αμαλιάδα, ανάμεσα στον κάμπο και την ορεινή περιοχή. Τα ευρήματα μαρτυρούν την ακμή που γνώρισε η πόλη, αποδεικνύοντας ότι υπήρξε σημαντική και οργανωμένη. Σήμερα ο επισκέπτης θα δει ό,τι έχει απομείνει και ανασκαφεί από την αρχαία αγορά, το θέατρο, τον οικισμό, την ακρόπολη, τα νεκροταφεία.

Το κυριότερο και σε καλύτερη κατάσταση μνημείο είναι το αρχαίο θέατρο που κτίστηκε τον 4ο αι. π.χ., στο βόρειο άκρο της αγοράς, με χαρακτηριστικό χωμάτινο κοίλο και καλά διατηρημένο σκηνικό κτίσμα.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο αρχαίο Θέατρο της Ήλιδας φιλοξενήθηκαν μοναδικές παραστάσεις αρχαίου δράματος και κωμωδίας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας το οποίο γνώρισε μεγάλη διάδοση.

Φράγμα του Πηνειού

Στον πέμπτο άθλο του, ο Ηρακλής κλήθηκε να καθαρίσει την κοπριά που είχε συγκεντρωθεί στους στάβλους του βασιλιά της Ήλιδας Αυγεία, που δεν είχαν καθαριστεί για δεκαετίες. Ο μύθος λέει πως, για να το κάνει αυτό, γκρέμισε τον τοίχο των στάβλων και στη συνέχεια εξέτρεψε τα νερά του ποταμού Πηνειού που καθάρισαν τους στάβλους.

Η τεχνητή λίμνη δημιουργήθηκε το 1960, βρίσκεται βορειοανατολικά της Αμαλιάδας και χρησιμοποιείται για την άρδευση του κάμπου της Ηλείας.

Με πηγές στο βουνό Ερύμανθος και μήκος 90 χιλιόμετρα, ο ποταμός Πηνειός της Ηλείας ρέει δυτικά με εκβολές στο Ιόνιο πέλαγος. Στο ενδιάμεσο τροφοδοτεί την τεχνητή λίμνη Πηνειού, τη μεγαλύτερη στην Πελοπόννησο. Στην περιοχή της Κερέσοβας υπάρχουν καταβόθρες και βάραθρα, όπου ένα μέρος του νερού του ποταμού χάνεται. Το πιο γνωστό από αυτά είναι η Δρακότρυπα. Στις πρώτες πηγές του, μάλιστα, σχηματίζει κι ένα μεγάλο φαράγγι με πλατάνια, έλατα και πολλές λιμνούλες.

Βουνό Ερύμανθος

Ο Ερύμανθος (2.224 μ.) είναι επίμηκες με πολλές κορυφές όρος, που εκτείνεται σαν οροσειρά στην βορειοδυτική Πελοπόννησο. Κατά την μυθολογία στο όρος αυτό ο Ηρακλής εξολόθρευσε τον Ερυμάνθιο κάπρο, που είχε γίνει η μάστιγα της περιοχής.

Ο Ερύμανθος διακρίνεται για το άγριο φυσικό του περιβάλλον, τα δάση κωνοφόρων, τα σπάνια και τα άγρια είδη φυτών, την εξαιρετική θέα, τις διάσπαρτες πηγές, τους επιβλητικούς βράχους και τις σπηλιές, καθώς και τα γραφικά και όμορφα χωριά που βρίσκονται στην έκτασή του. Τον Ερύμανθο έχει επιλέξει να πετάει και η σπάνια πεταλούδα "Ρarnassius Apollo".

Τον Ερύμανθο επιλέγουν πολλοί για ορειβασία, πεζοπορία, αναρρίχηση και ποδηλασία. Υπάρχουν αρκετά σηματοδοτημένα μονοπάτια στην περιοχή και προτεινόμενες επίσης ορεινές διαδρομές και προορισμοί πεζοπορίας. Στο Σκιαδοβούνι οι εκεί πλαγιές προσφέρονται για ανεμοπτερισμό. Στον Ερύμανθο πραγματοποιείται από το 2014 και η ετήσια διοργάνωση αγώνων ορεινού τρεξίματος «Ηράκλειος Άθλος».

Δρυοδάσος της Φολόης

Το μαγευτικό αυτοφυές δρυόδασος της Φολόης είναι ένα από τα πιο σπάνια και μοναδικά δάση στην Ευρώπη. Αποτελείται από ευθύκορμη βελανιδιά που προστατεύεται από το δίκτυο NATURA 2000 και καλύπτει μια έκταση 218.000 στρεμμάτων. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το δρυοδάσος της Φολόης φιλοξενούσε Κενταύρους και Δρυάδες νύμφες και πήρε το όνομά του από τον βασιλιά των Κενταύρων Φόλο, φίλο του Ηρακλή

Πλούσια είναι και η πανίδα του, εδώ ζουν πολλά άγρια ζώα τα οποία βρίσκονται σε σημαντικούς πληθυσμούς. Οι πηγές του Πηνειού ποταμού είναι από εκεί, κοντά στο χωριό Αντρώνι με το πανέμορφο φαράγγι.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Περιβαλλοντικό Μουσείο του δάσους Φολόης. Αξίζει επίσης να περπατήσουμε κάτω από τις πανύψηλες δρυς, οι κορυφές των οποίων μοιάζουν να «συνομιλούν» με τον ήλιο. Στα «πόδια» τους, τα πεσμένα φύλλα στρώνουν χρυσοπόρφυρο χαλί. Υπάρχουν σηματοδοτημένοι δρόμοι, ιδανικοί για ιππασία και ποδηλασία.

Πεζοπορικό Μονοπάτι

Το πεζοπορικό μονοπάτι είναι περίπου 5 χλμ. και ξεκινά από την θέση "Κάκαβος" ή "Κουφάλα" του χωριού Σιμόπουλο Ηλείας και φτάνει έως το χωριό Σκλίβα Ηλείας.

Μια διαδρομή που σας περιμένει για να περάσετε ευχάριστα τον χρόνο σας και να ζήσετε αξέχαστες στιγμές μέσα στη φύση και την ομορφιά της.
  • Κτήμα Πολυζωγόπουλου
  • Κτήμα Πολυζωγόπουλου
  • Κτήμα Πολυζωγόπουλου
  • Κτήμα Πολυζωγόπουλου
  • Κτήμα Πολυζωγόπουλου
  • Κτήμα Πολυζωγόπουλου
  • Κτήμα Πολυζωγόπουλου